Kontroll-látogatás és megfontolandó kérdések – Grundfos Magyarország Gyártó Kft.

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. székesfehérvári gyárában 2018. Szeptember vége óta használják a Logi-Kocsit, a gyártás során termelődő hulladék elszállítására. Jelenleg 4 darab balos E-keretet használnak, és 20 darab raklapkocsi áll a rendelkezésükre. Kontroll -látogatás keretein belül ellenőriztük a kocsik állapotát és kérdeztük a 3 hónapos használat utáni tapasztalatokról a gyár vonatot használó, kezelő dolgozóit.

 

 

 

 

A gyárban jelenleg 2 műszakban folyik a termelés és a kocsik műszakokként 2-3 órát futnak. A raklapkocsikon és az E-kereteken is látszott, hogy nagy tömegeket, nehéz rakományt mozgatnak vele, de kisebb-nagyobb festékkopáson kívül nem jelentkeztek problémák a folyamatos és nagy terheléssel üzemeltetett E-kereteken.

Feltűnt azonban, hogy az egyik keretről hiányzott egy rugó, amit a helyszínen pótoltunk is. A vonatvezetők elmondása szerint a kocsi így is tökéletesen működött, ezért nem jelezték a hiányosságot felénk, de felhívtuk a figyelmüket arra, hogy a jövőben minden ilyen esetet jelentsenek, hiszen csak így tudjuk a termék biztonságos és megfelelő működését biztosítani. Egyéb meghibásodás nem fordult elő, az egyetlen komolyabb sérülésért egy külső mechanikai behatás a felelős (az egyik E-Keretre rátolattak egy targoncával), amit cserével orvosolni fogunk.

Beszámolójuk szerint a Logi-Kocsikkal csilléket és ketreceket szállítanak, azokba rakják a fém, illetve kartonpapír és kommunális hulladékot. Véleményük szerint a csillék szállítása kissé körülményes vele, nem ad annyi megtakarítást, mint amennyire számítottak. Ez abból eredhet, hogy ha vonattal szállítják a csillét, a vonatról még külön le kell vennie a vonatvezetőnek a konténert, hogy azt villás targoncával kiürítse. Megoldásként felvetődhet, hogy első körben több konténert elszállít, legyűjt, és csak utána ül át a targoncára, hogy kiürítse őket egyhuzamban. Viszont, ha a hely erre nem ad lehetőséget (puffer terület), akkor lehet, hogy a konténerek szállítását csak úgy érdemes a vonatra bízni, ha az a ketreces hulladékok legyűjtése során (ha már amúgy is ott van) begyűjt párat azokból is, vagyis integrált rendszert alkotunk.

Mindazonáltal a másik két, ketreces megoldásra tökéletesen megfelel a koncepció, hatékony, egyszerre több rakományt is tudnak szállítani vele, ezzel meggyorsítva és megkönnyítve a munkájukat. Az a beszélgetésekből egyértelműen kiderült, hogy a kocsikat közvetlenül használó vonatvezetők elégedettek velük, folyamatosan használják a Logi-Kocsis vonatot és szívesen dolgoznak vele, sőt, esetleges fejlesztési megoldások is foglalkoztatják őket.

Ennek megfelelően az egyik vonatvezető részéről kérdésként felmerült, a fa-hulladék szállításának a lehetősége is, amit tapasztalataink szerint euro boksz-os, kartondobozos, vagy akár fém keretes, ponyva zsákos módszerrel is meg lehet oldani.

 

 

 

A látogatás során lekövettünk egy rakománymozgatási munkafolyamatot és ebből látható volt, hogy a layout a gyárban nem lett a vonatos anyagmozgatáshoz optimalizálva sajnos. A kocsik így nem tudják a használatukból fakadó előnyöket maximálisan megvalósítani, mivel a szállított ketreceknek nem alakítottak ki olyan teret a vonat közlekedési vonalán, hogy egyszerűen és gyorsan megtörténhessen az üres és teli rakományok cseréje. A vonatvezetőnek először el kell helyeznie, egy nem arra kialakított – és ezáltal akár más munkavégzését is akadályozva, vagy személyi biztonságot veszélyeztetve – szabad területen a vonatról leemelt üres ketrecet, hogy a helyére oda tudja rakni az elszállítandó rakományt. Csak ezek után tudja az üres konténert a megfelelő helyre tolni. Ez a megfigyelés pedig felveti a kérdést, hogy a maximális kihasználtság és optimális használat érdekében nem érné-e meg a munkaterület vonatozáshoz való átszervezése is, hiszen amikor a munkaeszközöket a termelés volumenének optimalizálása érdekében lecserélik, a kettő összehangolása adná a legoptimálisabb megoldást és leghatékonyabb munkát. Jelen esetben ezzel megkönnyítve és időben jelentősen lecsökkentve a vonatozó ember feladatait az anyagmozgatási folyamat során.

Összességében abszolút pozitív visszajelzéseket kaptunk a terméket illetően, a vezetőség részéről pedig további Logi-Kocsi megrendelési igény is jelezve lett részünkre, mely számunkra az elégedettségük egyértelmű jele.

 

Köszönjük, hogy megosztották velünk a tapasztalataikat és a ránk szánt időt!

Székesfehérvár,2019.01.16.

Hodászi Fruzsina

20190116_134313
20190116_135158
20190116_135516
20190116_143248
IMG_5043
IMG_5053
Ponyva zsák fém kereten
20190116_135246
eurobox 2