Használati tapasztalatok két év után

Soltész Tamás, az Eagle Industry Hungary logisztikai vezetője válaszolt kérdéseinkre, mint kiemelt vevő, aki elsőként vásárolta meg és immár két éve használja a Logi-Kocsi vonatos anyagmozgató rendszert.  Interjút készítette Simon Luca Katalin, a Logi-Kom KFT munkatársa. A beszélgetés vidám hangulatban telt, ezúton is szeretnénk megköszönni Tamás közreműködését.

žMiből áll a rendszer, mi a feladata?

Feladata a termelés anyagellátása és a késztermékek raktárba való eljuttatása. A rendszer egy három tonnás Caterpillar vontatóból, hat E-keretből és nyolcvanhét euró, ipari raklap kocsiból áll.

žMióta van Logi-Kocsi a gyárban?

2016 júniusában került üzembe, azóta folyamatos használatban van.

žMiért a vonatos anyagmozgatást választották?

Régen Pécelen egy békával szolgáltuk ki az üzemet és ez a kapacitás nagyon kevésnek bizonyult sok üresjárattal csillagjáratban. A folyamatos üzemű szállítógépekhez (konvejor) viszont nem gazdaságos a forgalom. Ezért egy köztes megoldást kerestünk, ami raklapos áru mozgatására alkalmas, minimum 2 raklap, de lehetőleg több. Így esett a választás a vonatos anyagmozgatásra.

žVoltak kezdetben a vonatozással, mint anyagmozgató rendszerrel problémák? Nehéz volt megszokni?

Persze, voltak belőle sérülések a falon, a vonaton. Ez is csak egy anyagmozgató eszköz, akár a targonca, aminél, ha meg akarunk óvni egy felületet, oda ütközőket szerelünk. Mert mindig lesz olyan szituáció, amikor akarva-akaratlanul az ember nekikoccan valaminek. Nyilván szokatlan volt, senki nem használt ilyesmit korábban, egyetlenegy raktáros sem. Pozitívum, hogy tavaly átkerült egy operátorból lett anyagos, aki soha nem kezelt targoncát sem, ő egy-két hónap alatt már hiba nélkül kezelte a Logi-Kocsit. A betanulási ideje tehát viszonylag gyors.

žHogyan élték meg a kezdeti fázist? Ha gond volt, rendelkezésre állt a gyártó, technikai probléma esetén elérhető volt?

Volt olyan, hogy elhagytunk egy csapágygolyót, ekkor történt egy kis technológia változtatás. A kezdeti nehézségek után volt egy apró konstrukciós javítás, azóta nem fordult elő ilyen probléma. A normál kopás látható a rendszeren, amivel számoltunk is. Három-hat havonta vannak időszakos látogatások a gyártó részéről, ilyenkor megbeszéljük az adott tapasztalatokat, hogy milyen változás történt, és hogy, az tervezett e vagy sem.

žVolt visszajelzés a dolgozóktól?

Volt, persze. Nehéz volt meggyőzni őket az új rendszer előnyeiről. Természetesen egyszerűbb egy villás targoncával egy irányba egy feladatot elvégezni, de idővel beletanulnak abba, hogy a hatékony működés komplexebb feladatvégzést igényel a dolgozótól.

žKét éve használják a rendszert, oka lehet e a rendszer vagy maga a vonat a belső ellátási hibáknak, ha vannak?

Nem, nem hinném. Nagy kapacitású rendszerről beszélünk, nyilván a maga korlátaival. Tehát számolni kell azzal is, hogy egy vonatforduló kör legjobb esetben is tíz perc, de ez idő alatt nem kezelt anyagot, csak körül nézett. Nem lehet a kör elején visszafordulni egy otthagyott dobozért. Számolni kell annak a korlátjával, hogy bizonyos folyosón tud haladni, ezzel nem lehet csak úgy visszaszaladni, majd ha legközelebb odaér, felveszi a dobozt. „Én nem gondolom, hogy emiatt lennének anyagellátási problémáink, hogyha úgy használnánk a vonatot, ahogy kellene, ha ki tudnánk belőle hozni, azt ami egyébként benne van a rendszerben, akkor nem lenne anyagellátási problémánk.”

žVáltoztatna valamit a rendszeren vagy az eszközön, két év használat után?

Nem tudom, bevallom őszintén. Amin változtatnék az bizonyos szempontból a hátrányára válna. A vonat átjárhatósága, – mondjuk egy hagyományos, rudas csatlakozásnál át lehet lépni könnyedén – ha ez technikailag megoldható lenne, egy lépésközt közé rakni, úgy hogy, a nyomvonal vezetése ne sérüljön, akkor az még jobb tudna lenni. De tudom, hogy ezt nem egyszerű megvalósítani. Ha laikus lennék, akkor azt mondanám, legyen átjárható és két oldalról kezelhető, raklaposan. Ez két olyan dolog, ami majdhogynem lehetetlen technológiailag, de ha kérhetnék valamit, ezt kérném. És akkor a tervező gondolkodjon rajta, hogyan megoldható!

žJól tudom, hogy felújításra szorultak a vontatókeretek? Meg volt elégedve azzal, ahogy az ügyintézés volt?

Igen, a felújítás során sem volt probléma az ügyintézéssel. Két hét a felújítási idő, erre az időszakra kaptunk cserekereteket. Négyet kértünk, most ezeket használjuk. Csak az átszerelés idejére estek ki a munkából, ami nagyjából tíz perc volt. Szóval nem okozott fennakadást.

žKölcsön darabok különböznek e attól, amelyeket eddig használtak? Kompatibilis a rendszer többi elemével?

Igen, különböznek, de ezt a gyártó előre jelezte. Minimális eltérés van az adapterben, de összekapcsolható a régi elemekkel.

žFejlődött e az eszköz technikailag?

Ezt nem lehet megállapítani csupán két hét használat után. Ha fejlődött is, több idő kéne a felismeréséhez.

žGyárukban várható felfutás? Elégséges lesz a rendszer kapacitása, hogy kiszolgálja a fejlődést?

Igen, növekedni fog az egy tonnás raklapforgalmunk házon belül. A fröccsöntés alapanyagai a granulátumok okozzák ezt. Ezt is a vonattal szeretnénk kiszolgálni, ahogy számolgattuk a forgási sebességeket, nem fog ez gondot okozni rövidtávon. A vontatónk ugyan három tonnát bír, de kicsi a valószínűsége, hogy több raklap granulátumot akarjunk egyszerre mozgatni. Technikailag alkalmas erre a rendszer. Tömeg szempontjából, súlykapacitás szempontjából jobban oda kell majd figyelni. Bizonyos távolságok is meg fognak nőni. Két eset van, vagy ketté vágjuk a vonatot, veszünk még egy vontatót és kérünk még kereteket. Ez esetben kétszer néggyel fogunk rohangálni, de ehhez dolgozói kapacitás is szükséges. A másik lehetőség, hogy egy hosszabb szerelvénnyel, ritkább fordulókkal fogjuk ezt megoldani. Az viszont biztos, hogy alapvetően a vonatos rendszert fogjuk használni később is.

žVan hozzáfűzni valója a témához?

„Nincsen egyébként. Elégedett vagyok a Logi-Kocsis rendszerrel, a szállítók rendelkezésre állásával sincs semmi probléma, tehát ha bármi gond volt mindig fordulhattam feléjük. Végeztünk fejlesztéseket is időközben, nem csak normál használat volt, hanem úgymond egyedi igények is, amelyeket kiszolgáltak. Úgyhogy elégedett vagyok.”

Maglód, 2018. július 5.