Így készül a Logi-Kocsi

Így készül a Logi-Kocsi. (Nem is annyira egyszerű?!)

 

A Logi-Kocsi egyik fő jellemzőjeként az egyszerű kifejezést szokás használni. Egyszerű, hiszen a rendszer mechanikus megoldásokkal készül, nincs hidraulika és elektromos csatlakozás az eszközön, így kezelése és karbantartása is könnyen és gyorsan megoldható. Egy-egy darab legyártása sem vesz igénybe heteket, ugyanakkor mégsem annyira egyszerű, mint azt maga a szerkezet sugallja. Utánanéztünk a gyártási folyamatnak, egy, a gyártónál tett látogatás alkalmával, és megkértük az egyik illetékes személyt, hogy röviden foglalja nekünk össze, hogy hogyan is készül a Logi-Kocsi?!

A Logi-Kocsi rendszer 2 fő részből áll össze. Egy vontató, E keretből és egy igény szerinti méretű szabott raklapkocsiból. A kettő közül a raklapkocsi gyártása a gyorsabb és egyszerűbb, lényegesen többet is tudnak belőle legyártani egy műszak során. Először is a nyersanyag megérkezése után adott méretre darabolják a zártszelvényeket, majd a hegesztő egy sablonba teszi a darabokat és összehegeszti őket. Egy másik hegesztő összehegeszti a raklapkocsikat, ezután letisztítják a varratokat ahol kell, majd síkba köszörülik. Ezt követően kerül sor a raklapkocsik általános, vagy igény szerint módosított festésére, amit egy másik üzemben végeznek el, majd miután visszakerült a lefestett eszköz, felszerelik a megrendelő kérésének megfelelő kerekekkel, végül becsomagolják és felhelyezik a raklapra.

A vontatókeret gyártási menete hasonló, csak sokkal több forgácsolást igényel, ezért időigényesebb.Többször kell a félkész darabokat mozgatniuk az üzemen belül, a különböző gépek között, a keret több kört megy a gyártási területen, a raklapkocsikkal ellentétben. Bonyolultabb a festés utáni összeszerelése is, több alkatrészből áll, az igazán okos megoldások a Logi-Kocsi ezen alkotóelemébe vannak beépítve.

 

A termék előállításánál fontos a precizitás, ezt kiválóan mutatja, hogy a csapok illesztésénél 0.02 mm van, keret és raklapkocsi tűrése kevesebb, mint 0.5 mm, a síklapuságtól való eltérés pedig 1 mm-en belül van egy 1200×800-as raklapkocsinál, mindezek a számok hozzátartoznak a működéshez, mutatva, hogy a szerkezet megalkotása rendkívül pontos számításokat és nagyfokú odafigyelést,pontosságot kíván.

Vannak a gyártásnak sarkalatos pontjai is. Nagyon oda kell figyelni, hogy a zártszelvények pontosan legyenek ledarabolva, a tökéletes illeszkedés miatt. Nagyon fontos a méretmegfelelés, hiszen a rendszer precízen lett kiszámolva ezért az összeillesztése sem enged meg méretbeli eltéréseket. Fontos továbbá, hogy a hegesztés során oda kell figyelni a hegesztési sorrendre, mert ha valamelyik munkafolyamat felcserélődik, olyan deformáció léphet fel, ami miatt a termék selejt lehet. A vontatókeret gyártásánál külön oda kell figyelni a forgácsolt alkatrészek készítésére, hogy összeszerelésnél ne kelljen többletmunkát végezniük.

 

Végül nagyon fontos, hogy a festés során az általuk megjelölt felületek ne legyenek lefestve, mert ez szintén többletmunkát okoz a szerelésnél, ez viszont már a festőüzem felelőssége.

 

A fentiek ismeretében már látható, hogy míg magára az eszközre nyugodt szívvel mondható, hogy egyszerű, könnyen kezelhető és karbantartható, addig az előállítási folyamatánál ez már közel sem fedné a valóságot, az Egyszerű, nagyszerű szlogen mögötti háttérmunka sok odafigyelést, időt, gyakorlottságot és hozzáértést igényel, nem egy garázsban összerakható szerkezet.

 

2019.01.27.

Hodászi Fruzsina

IMG_1571
IMG_1595
IMG_1658
Névtelen melléklet (00028)
Névtelen melléklet (00040)
Névtelen melléklet (00037)
logo